Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Εξυπνάκηδες



Καλησπέρα συνοδοιπόροι. Πολλές εξελίξεις και νέα σε μία βδομάδα. Δεν θα κάτσω να αναλύσω κανένα από αυτά. Για το Pride έχω να πω δυο πραγματάκια αν και θα δείτε και το κείμενο της Ρούλας που δε διαφωνούμε κιόλας. Στο μόνο που θα σταθώ είναι στην παραπληροφόρηση που τρώει κόσμος και κοσμάκης. Πέρα από την παραπληροφόρηση που τον καθιστά πολέμιο της συγκεκριμένης κίνησης, φαίνεται πλέον ξεκάθαρα και το πόσο άβουλο είναι από μόνο του ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Δεν σχηματίζει κάποιος άποψη πάνω στα δικά του πιστεύω, τείνει να ακούει απόψεις από άλλους και να τις οικειοποιείται. Δεν υπάρχει κανένα φιλτράρισμα στη σκέψη και ούτε κριτική ικανότητα. Είναι απογοητευτικό όλο αυτό. 

Σήμερα θα κράξουμε τους ''εξυπνάκηδες''. Υπάρχουν διάφορα είδη ''εξυπνάκια'' αλλά θα δω με τη ροή του κειμένου σε ποια θα σταθώ.

#Εξυπνακιας no1 
Αυτός είναι ένας τύπος που όλοι λίγο-πολύ τον συναντάμε. Δεν τον κάνουμε ποτέ παρέα όμως. Αυτό γιατί φαίνεται από την αρχή τι λουλούδι είναι. Είναι φωτεινός παντογνώστης και γνωρίζει τα πάντα για τον κόσμο. Στην ουσία έχει διαβάσει μόνο το Κεφάλαιο του Μαρξ και νομίζει ότι έχει μάθει υλισμό. Και με βάση αυτή τη μία πίπα που θα έχει διαβάσει, ορίζει και τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν θα σου αναφέρει ποτέ σοβαρά επιχειρήματα αν και θα έχουν μία σοβαροφάνεια. Δεν θα σε πείσει ποτέ για τα πιστεύω του και πολλές φορές μπορεί και να στα επιβάλει με πολύ πούστικο τρόπο. Νομίζει ότι όντως είναι φωτεινός παντογνώστης και προσπαθεί να σε κάνει να το πιστέψεις και εσύ με οποιονδήποτε τρόπο. Εσύ όμως αν είσαι πραγματικά λίγο έξυπνος, δεν θα παρασυρθείς από τα δήθεν διδάγματά του και γι'αυτό άλλωστε δεν θα τον κάνεις και παρέα. Ο καλύτερος άνθρωπος να είναι, δε θα πάψει να είναι νάρκισσος επειδή πήρε μια-δυο πληροφορίες για ένα πράμα.

#Εξυπνάκιας no2
Είναι σχεδόν ίδιος με τον παραπάνω μόνο που δεν ξέρει καν να χρησιμοποιεί επιχειρήματα. Λέει κάτι γιατί κάπου το άκουσε και θεωρεί ότι είναι και σωστό. Γενικώς δεν έχει δική του άποψη ούτε καν πάνω σε κάτι που διάβασε. Απλώς οικειοποιείται (όπως ανεφερα και στην σημερινη εισαγωγη) απόψεις που του φάνηκαν cool. Η συζήτηση μαζί του θα σε εκνευρίσει και εκεί είναι που σκέφτεσαι ότι η βία είναι η καλύτερη λύση. Δεν θα καταλάβει ποτέ αυτό που του λες, ενώ ο no1 κατανοεί πλήρως αυτό που θα του πεις, απλώς διαφωνεί μαζί σου γιατί αυτό που διάβασε, έχει μεγαλύτερη ουσία. Ο no2 δεν έχει αυτή την ικανότητα. Συνήθως είναι απαίδευτος ή και να μην είναι, μάλλον η μάνα του τον βάραγε με το τηγάνι.

#Εξυπνάκιας no3
Διαφωνεί απλώς για να διαφωνήσει. Έχει πολύ καλά επιχειρήματα αλλά μπορεί και να μη τα πιστεύει. Ο σκοπός του είναι απλώς να βγει από πάνω και να σου σπάσει τα νεύρα. Μάλλον αυτός έχει πολύ ελεύθερο χρόνο. Και παρόλο που ακούγεται αρνητικό όλο αυτό. αυτό το είδος των εξυπνάκηδων μ΄αρέσει. Γιατί αυτοί δεν έχουν καβαλήσει κανένα καλάμι. Απλώς έχουν χιούμορ. Αλλά κάποια στιγμή καταντούν εκνευριστικοί και μετά κάνουν σα να μην έγινε τίποτα. Έχουν συνείδηση του τι κάνουν και αυτό είναι ακόμα πιο σπαστικό όταν το καταλαβαίνεις. Αλλά ναι, τους πάω αυτούς του εξυπνάκηδες. 

#Εξυπνάκιας no4 
Αυτοί είναι οι χειρότεροι. Αυτό γιατί σε αντίθεση με τους άλλους είναι κουτοπόνηροι και δεν τους καταλαβαίνεις εξ αρχής. Άνετα μπορεί να πιάσεις παρέα μαζί τους, αλλά εν τέλει είναι κρυφές πληγές. Η πονηριά βέβαια από μόνη της, κρύβει και μία χαζομάρα από πίσω, αλλά και πάλι δεν σου δίνονται τα ερεθίσματα άμεσα. Τα καταλαβαίνεις με τον καιρό. Συνήθως θα σου αποκρύπτει πράγματα απλώς και μόνο γιατί το θεωρεί έξυπνο. Το θεωρεί έξυπνο γιατί έτσι θα μπορέσει να προστατέψει με κάποιο τρόπο τον εαυτό του. Αυτά τα πράγματα όμως είναι πολύ εύκολο να βγουν στη φόρα και αυτό είναι κάτι που ο εν λόγω εξυπνάκιας δεν μπορεί να το αντιληφθεί.

#Εξυπνάκια νο5 
Αυτός θα διαφωνεί μαζί σου όχι γιατί έχει χιούμορ, αλλά γιατί στέκεται σε λεπτομέρειες που όντως είναι ασήμαντες ή αν δει ότι δεν τον παίρνει γυρίζει τη συζήτηση σε κάτι άλλο που του δίνεται η δυνατότητα να επιχειρηματολογήσει. Δεν θα σου πει ποτέ ''συμφωνώ'' ή ''δίκιο έχεις''. Ακόμα και στο πιο λογικό πράγμα πάντα θα βρίσκει κάποια ατέλεια και χωρίς να υπάρχει λόγος. Ψειρίζει τα πάντα. Τίποτα δεν αφήνει όρθιο. Ακόμα και επιστημονικοί τρόποι εξήγησης που έχουν δοθεί στον κοινό νου, αποτελούν μια μεγάλη συνωμοσία.

Αυτά για σήμερα φίλοι μου. Όμορφο Σου/Κου να έχετε.

Δική σας, Αγγελίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου